Εργαστήριο Γεωφυσικής – Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης & Αρχαιοπεριβάλλοντος (GeoSat ReSeArch Lab)
Το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών (ΙΜΣ) με έδρα το Ρέθυμνο της Κρήτης ιδρύθηκε το 1985 και είναι ένα από τα 9 Ινστιτούτα του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ), το πιο αξιόλογο ερευνητικό κέντρο της Ελλάδας. Σκοπό έχει να προωθήσει την έρευνα στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες καθώς και την εφαρμογή της επιστήμης και τεχνολογίας στην πολιτιστική κληρονομιά και το περιβάλλον. Έχει διακριθεί για την έρευνα στην ιστορία και τον πολιτισμό που διεξάγει και είναι το μοναδικό ερευνητικό ή πανεπιστημιακό ίδρυμα στη χώρα που έχει τιμηθεί με τέσσερα ERC Grants (2016, 2017, 2018, 2019) που έχουν δοθεί ποτέ στις ανθρωπιστικές επιστήμες στην Ελλάδα.
Τα ερευνητικά προγράμματα του ΙΜΣ έχουν ως αντικείμενο την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας και των άλλων χωρών της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας σε διάφορες ιστορικές περιόδους από την προϊστορία μέχρι και τη σύγχρονη εποχή. Μέχρι σήμερα η διεξαγωγή έρευνας έχει επικεντρωθεί σε τρεις ερευνητικούς άξονες, 1) την Μεσογειακή Ιστορία, 2) τον Μεσογειακό Πολιτισμό και 3) την τεχνολογία της γεωπληροφορικής για Πολιτισμό & Περιβάλλον με δέκα ερευνητικές ομάδες στους τομείς, κέντρα και εργαστήρια του Ινστιτούτου.
Το Εργαστήριο Γεωφυσικής – Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης & Αρχαιοπεριβάλλοντος (GeoSat ReSeArch Lab) δραστηριοποιείται στο χώρο της Γεωπληροφορικής καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα των Γεωφυσικών Ερευνών, των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS), της Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης, της Αεροφωτογράφισης και Φωτογραμμετρίας, των Τρισδιάστατων Απεικονίσεων και Μοντελοποίησης του Τοπίου. Έμφαση δίνεται τόσο στο φυσικό όσο και πολιτισμικό περιβάλλον. Το Εργαστήριο διεξάγει βασική και εφαρμοσμένη έρευνα στα παραπάνω ερευνητικά πεδία μέσα από διεθνή, Ευρωπαϊκά και Εθνικά ερευνητικά προγράμματα. Παράλληλα έχει αναπτύξει ένα πρόγραμμα κατάρτισης και εκπαίδευσης ερευνητών σε εφαρμογές της Γεωφυσικής, Δορυφορικής Tηλεπισκόπησης και Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών στην αρχαιολογία και τον πολιτισμό ενώ ταυτόχρονα διεξάγει μελέτες για τις διαχρονικές ανθρωπογενείς επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον. Εφοδιασμένο με τον πιο σύγχρονο γεωφυσικό εξοπλισμό που αφορά στη διερεύνηση στόχων μικρού βάθους και με την ανάπτυξη αλγορίθμων επεξεργασίας γεωφυσικών δεδομένων και εργαλείων χωρικών αναλύσεων και μοντέλων μέσω Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών και επεξεργασίας Δορυφορικών εικόνων, το Εργαστήριο προσφέρει ένα πλήρες πακέτο υπηρεσιών σε σχέση με την αποτύπωση επιφανειακών, υπεδάφειων και υποθαλάσσιων στόχων μικρού βάθους, την χαρτογράφηση φυσικών/πολιτισμικών διαθεσίμων, την ανάπτυξη διαδικτυακών εφαρμογών WEB GIS και την δημιουργία διαδικτυακών βάσεων γεωγραφικών δεδομένων. Το Εργαστήριο έχει προχωρήσει σε πολυάριθμες συνεργασίες με πανεπιστημιακούς και ερευνητικούς φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό σε διεθνές επίπεδο και πέρα από τα όρια της Μεσογείου. Οι συνεχείς δράσεις του Εργαστηρίου διαχέονται μέσα από επιστημονικές δημοσιεύσεις, διεθνή συνέδρια και ημερίδες.
Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του εργαστηρίου μας εδώ.